Adriaan van Woensel (1895–1945)

Gepubliceerd door Palvu op

Adriaan van Woensel werd in 1931 als eerste communist verkozen in de gemeenteraad van Velsen. “Met dit steunpunt in de raad, zal de strijd onder de visschers, aan het hoogovenbedrijf, aan de papierfabriek tegen het ondernemersoffensief met kracht worden voortgezet.”

Het raadswerk werd door burgemeester Rambonnet tegengewerkt door Adriaan als werkloze arbeider naar de werkverschaffing in Twente te sturen. Zijn raadszetel werd in 1935 overgenomen door Simon Warmenhoven en in 1939 door Piet Weij. Alle drie werden tijdens de oorlog door de bezetter van het leven beroofd.

Adriaan was voor de oorlog onder meer actief in Internationale Rode Hulp. “In de Amsterdamse grachten voer een oude vissersboot. De IJmuider visser, Adriaan van Woensel, (omgekomen in een concentratiekamp) was de kapitein en het enige bemanningslid. Met aankondigingen voor bijeenkomsten voer hij door de grachten.”

Adriaan wist in januari 1943 aan arrestatie te ontsnappen, maar werd een paar maanden later alsnog opgepakt. Op 1 maart 1944 kwam hij aan in kamp Vught en werd tewerkgesteld in het Philips-Kommando. Op 12 juni werd hij naar kamp Sachsenhausen in Duitsland gedeporteerd. Hij overleed op 7 mei 1945 tijdens de “Todesmarsch” van Sachsenhausen naar Schwerin.

Bronnen: