Nico van Nieuwkoop (1912–1943)

Gepubliceerd door Palvu op

De IJmuidense Hoogovenarbeider Nico van Nieuwkoop deed zich tijdens de Duitse bezetting kennen als een voorvechter van de arbeiders op het bedrijf. Als afgevaardigde in de bedrijfskern verdedigde hij hun belangen en hij was de erkende leider in talloze korte stakingen. Hij had een vooraanstaande rol in de Februaristaking 1941 en de April-meistaking 1943 bij Hoogovens.

Vooral bij de April-meistaking 1943 was hij baanbreker en riep op het werk neer te leggen. Onder zijn leiding trok een grote groep stakers naar de andere afdelingen van het bedrijf.

Op 1 mei 1943 werd Van Nieuwkoop door de bezetter gearresteerd en de volgende dag als vergelding voor de staking gefusilleerd. De bezetter legde hem ook “een poging tot illegale communistische celvorming” ten laste.

De Van Nieuwkoopstraat in IJmuiden is naar hem vernoemd.

Bronnen: