Jaap Boekman (1912–1943)

Gepubliceerd door Palvu op

Een reis door de Sovjet-Unie in 1932 overtuigde Jaap Boekman van het communisme. Hij besloot zijn studie in Delft af te breken en zich volledig te wijden aan de revolutionaire beweging.

In 1939 vestigde Boekman zich met zijn gezin in Haarlem. Na de Duitse inval kreeg hij daar de leiding over een illegale CPN-groep. Hij gaf scholing en zamelde geld in voor het solidariteitsfonds voor hulp aan onderduikers. Ook was hij betrokken bij de verspreiding van ‘De Vonk’, de lokale uitgave van ‘De Waarheid’.

In september 1942 werd Boekman lid van de Haagse leiding van de CPN. Ook daar was hij betrokken bij de verspreiding van illegale kranten, maar ook het sabotagewerk.

Op 21 december 1942 werd Boekman door verraad gearresteerd en naar het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen overgebracht. Het Duitse Sondergericht schrijft over hem dat hij “in Den Haag met fanatieke ijver de organisatie opbouwde, die door vele arrestaties was verzwakt.”

Na een lange weg van verhoren, martelingen en verblijf in gevangenschap werd Jaap Boekman op 23 september 1943 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Na de oorlog is hij herbegraven op de erebegraafplaats Bloemendaal. ‘Hij sterft niet die voor de verdrukten leefde.’

Bronnen: