Griekse solidariteit met de staking bij Tata Steel IJmuiden

Gepubliceerd door Palvu op

Tijdens de stakingsmanifestatie van de vakbonden bij Tata Steel in Velsen-Noord, 17 juni, deelde een groep klassenbewuste Griekse arbeiders/migranten in Nederland een solidariteitsboodschap uit. Hun strijdvaardige boodschap brengt iets over van het bewustzijn van de klasse-georiënteerde vakbeweging in Griekenland.

Zulke verklaringen versterken de band tussen de arbeiders en de vakbeweging in de verschillende kapitalistische landen.

Beste medearbeiders,

Namens het Strijdcomité van Griekse Arbeiders in Nederland, een klasse-georiënteerde vereniging van immigranten en arbeiders in dit land, sturen wij jullie een solidariteitsboodschap om jullie te steunen in jullie rechtvaardige strijd.

Het bestaan van de arbeiders wordt geofferd op het altaar van de winst van het kapitaal, zoals dat gebeurd bij Tata Steel. Juist nu, wanneer onder het voorwendsel van de pandemie, monopoliebedrijven en de overheid ons onzeker werk, loonsverminderingen en ontslagen opleggen, is het noodzakelijk ons als arbeidersklasse te organiseren. Zoals jullie Tata Steel-stakers dat doen om de huidige ontwikkelingen tegen te gaan.

Het is een tegenstrijdigheid, aan het einde van het tweede decennium van de 21e eeuw, terwijl de wetenschap grote stappen vooruit maakt en de productiviteit van de arbeid voortdurend toeneemt, dat de werkgevers van de werknemers voortdurend eisen om maar in te leveren.

De ervaring van de arbeidersstrijd in Griekenland, waar de kapitalisten en de overheid de crisis van de afgelopen jaren afwentelen op de arbeiders, toont aan dat de organisatie van de vakbeweging in een klasse-oriëntatie enkele toegevingen van het kapitaal kan afdwingen.

De eis voor behoud van werkgelegenheid en voor méér banen winnen aan betekenis wanneer de arbeiders realiseren dat de fabrieken, bedrijfsafdelingen zoals die hier vandaag bijeen zijn, niets zijn zonder een levende massa, zonder ons, die met hand en hoofd de welvaart voortbrengen. En met deze houding kunnen we nog doeltreffender de werkgevers en overheid weerstaan, ondanks de hindernissen die zij opwerpen, zoals werkloosheid.

Jullie laten dat zien met jullie strijd de afgelopen dagen en maanden.

Het Strijdcomité van Griekse Arbeiders in Nederland staat achter jullie en wenst jullie sterkte en volharding in jullie strijd!