Roel Walraven: “Viert de vrijheid, maar blijf waakzaam en strijdbaar”

Gepubliceerd door Palvu op

Door Ru Paré Community werd een videoboodschap opgenomen met oud-wethouder van Amsterdam voor de CPN, Roel Walraven (89). Stilstaan bij 75 jaar bevrijding: “Viert de vrijheid, maar blijf waakzaam en strijdbaar.” We delen hier de volledige tekst en de video.

“Vandaag vieren we 75 jaar bevrijding van Duitse fascisme.  Er kwam een ​​einde aan bezetting, onderdrukking en terreur. Het waren vreemde dagen.

Intocht Canadezen, we mochten in de avond weer op straat. Er was weer een beetje eten, onderduikers kwamen weer tevoorschijn, er waren straatfeesten. Er was ook verdriet, er waren gezinnen waarvan de vader of moeder niet meer terugkwamen uit de kampen, joodse families waarvan het grootste deel was uitgemoord, vernietigde dorpen en steden.

We kijken nu met vreugde maar ook met ontzetting en ongelooflijke terug op de dagen van de bezetting van de bevrijding, de dag dat nog tientallen feestvierende mensen werden neergeschoten op de Dam. Niet alleen tijd om terug te kijken naar 5 jaar oorlog maar ook om te kijken hoe het ons is vergaan de 75 jaar daarna.

Er is geen wereldoorlog meer geweest en wij leven binnen de maatschappij in vrijheid, wat vernield was is hersteld, het leven is veranderd. Toch is de hoop dat na de oorlog alles anders zou gaan dan de jaren daarvoor niet in vervulling gegaan.

Oude machten keerden terug en oude verhoudingen. Al snel werden we een koloniale oorlog tegen de Indonesische republiek in gesleept die honderdduizenden Indonesiërs en vele duizenden Nederlandse dienstplichtigen het leven kostte.

De woningnood is nooit opgelost en er zijn nog altijd kinderen uit arme gezinnen die zonder ontbijt naar school gaan. Er is geen honger, maar het aantal voedselbanken groeit. Er zijn er met vele miljarden Euro’s en er zijn er die hun huis uit worden gezet omdat ze de huur niet kunnen betalen.

Er is op vele plaatsen in de wereld oorlog. Nederlandse soldaten vechten niet op ons eigen grondgebied maar op veel andere plaatsen in de wereld, in Afrika, het Midden-Oosten. Er zijn Nederlandse oorlogsschepen in Curaçao waar Nederland meegesleept dreigt te worden in een Amerikaanse oorlog tegen Venezuela.

Ja, we zijn bevrijd van het Duitse fascisme, maar hun racistische ideeën vinden ook bij een deel van het Nederlandse volk. Er is dus nog veel te doen en te verbeteren in dit jaar dat wij de bevrijding vieren.

Pas op dat onder het mom van de bestrijding van het coronavirus onze politieke rechten niet worden aangetast. Nu al is het verboden om met meer dan drie mensen bij elkaar te komen. Er kan dus niet vergaderd en gedemonstreerd worden. In de voorlichting op TV is er een duidelijk eenrichtingsverkeer.

Dat alles zet de democratie onder druk.

Viert de vrijheid, maar blijf waakzaam en strijdbaar.”

Roel Walraven (1930) begon zijn werkzame leven als machinebankwerker. Van 1966 tot 1982 maakte hij deel uit van de leiding van de CPN. Van 1982 tot 1986 was hij wethouder van Amsterdam.

Ru Paré Community in Amsterdam Nieuw-West is vernoemd naar de Amsterdamse verzetsstrijder en kunstschilder Ru Paré (1896-1972). Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde zij 52 Joodse kinderen.